17 Temmuz 2008 Perşembe

İNFERTİLİTE (KISIRLIK)

İnfertilite, düzenli cinsel ilişki ve herhangi bir korunma yöntemi uygulanmadığı halde 12 ay süreyle hamile kalamama durumudur. Günümüzde yaklaşık her yedi çiftten birinde kısırlık görülmektedir. Evli çiftler, isteklerine rağmen bir yıl içinde gebelik olmamış ise, birlikte tetkike alınmalıdır. Ancak, çiftlerden biri veya ikisi de 35 yaşın üzerindeyse, bir yıl beklemeden tetkikler yapılmalıdır.
Gebelik oluşturulamayan bir çiftte sorun %40 erkekle ilgili, %20 durumda hem erkek hem kadınla ilgilidir.
Erkek infertilitesine ait nedenler başlıca üç bölümde toplanır:
-Sperm'in nitelik ve niceliğini etkileyen üretim bozuklukları,
spermin ya üretimi
yada olgunlaşmasında bir bozukluk vardır
-Anatomik tıkanıklıklar, varikosel
-Diğer etkenler; Örneğin immunolojik (bağışıklık) etkenlere bağlı olarak spermin kadın üretim sistemi içinde hareket edememesi.
Ancak sorunu olan erkeklerin %30-40’ında infertiliteyi açıklayıcı hiçbir neden bulunamaz. İnfertilite araştırmasında her şeyden önce semen analizi yapılmalıdır. Semen incelenmesinde herhangi bozukluk olursa, test tekrarlanmalıdır. İkinci testte de bozukluk varsa, o zaman muayene ve diğer tetkikler gereklidir. Fizik muayene ile varikosel varlığı, testis volümleri, penis ve mea incelenmelidir. Gerekli durumlarda LH, FSH ve Prolaktin testleri, karyotipleme ve antisperm antikor bakılmalıdır. İnfertilite tedavisi bulunan nedene yönelik yapılmalıdır.
· Variokosel operasyonu: Varikosel testisin toplardamarının anormal bir şekilde genişlemesidir. Klinik olarak saptanan ve sperm parametrelerinde bozulmaya yol açan varikosel durumunda cerrahi işlem uygulanır
· Sperm iletim kanallarındaki tıkanıklığın açılması
· İnseminasyon, Mikroenjeksiyon
· Hormon ve diğer ilaçlarla tedavi
Özellikle son yıllarda meydana gelen üremeye yardımcı tekniklerdeki gelişmelerle çok ciddi erkek infertilite olgularında bile yüz güldürücü sonuçlar elde edilmektedir.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

tıbbi çözüm yolları bulunan bir problem olan kısırlığın hala kadına mal edilmesi ve kadının suçluluk psiklojisine sokulması muhafazakar toplumların en büyük problemi olsa gerek. kısırlık utanılacak, ertelenecek ve erkekliğe!!! gölge düşürecek bir problem değildir. suçlu aramak yerine tedavi yolları aranmalıdır.

Kemotörapatik İlaç Sisplatin Erkek İnfertilitesine Yol Açıyor
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji ABD tarafından yapılan çalışmada kemoterapi tedavilerinde oldukça sık kullanılan sisplatinin Y kromozomunda bulunan testise özgü protein üzerindeki etkisi araştırıldı. Urology dergisinde çıkan makalede Prof.Dr.Türkeri ve ark. sıçanlar üzerinde yaptıkları deneysel çalışmada, kontrol grubuna kıyasla sisplatin alan deneklerde belirtilen protein ekspresyonunun azalmış olarak bulunduğu ve bunun da erkek infertilitesi için başka bir mekanizma olabileceği belirtildi