22 Haziran 2009 Pazartesi

VARİKOSEL AMELİYATI NASIL YAPILIR

Varikosel tedavisinde en sık uygulanan yöntem standart inguinal yaklaşım ve mikroskopik (yada loop büyütme ile) subinguinal varikoselektomidir. Mikroskopik varikoselektomi spermatik kordun daha iyi incelenmesini sağlayarak çok küçük damarların ve lenfatiklerin tanınmasını sağlar. Ameliyattaki amaç, testiküler arter ve lenfatik yapıları koruyarak tüm spermatik venlerin tanınıp bağlanmasıdır.
Yaklaşık 2-3 cm'lik bir kesi ile spermatik korda ulaşıldıktan sonra testis operasyon sahasına alınır. Gubernakular venler bağlanır. Testis skrotuma yerleştirildikten sonra spermatik kord büyütme eşliğinde açılarak spermatik venler bulunur ve 3/4-0 ipek ile bağlanarak kesilir. Vaz deferens, spermatik arter ve tüm lenfatikler korunur. Operasyon yapılan hastaların hiç birisinde nüks (varikoselin tekrarlaması) saptanmadığı ve sadece %1 oranında hidrosel ortaya çıktığı bildirilmektedir. Bir taraflı varikosel operasyonunda operasyon süresi yaklaşık 30-35 dakika olup, insizyon hattı subkütikiler kapatılarak estetik açıdan da hastaların memnun olması sağlanmaktadır. Operasyon günübirliktir ve hasta aynı gün taburcu edilmektedir.

1 yorum:

Doktor dedi ki...

Güzel bilgi.

Kemotörapatik İlaç Sisplatin Erkek İnfertilitesine Yol Açıyor
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji ABD tarafından yapılan çalışmada kemoterapi tedavilerinde oldukça sık kullanılan sisplatinin Y kromozomunda bulunan testise özgü protein üzerindeki etkisi araştırıldı. Urology dergisinde çıkan makalede Prof.Dr.Türkeri ve ark. sıçanlar üzerinde yaptıkları deneysel çalışmada, kontrol grubuna kıyasla sisplatin alan deneklerde belirtilen protein ekspresyonunun azalmış olarak bulunduğu ve bunun da erkek infertilitesi için başka bir mekanizma olabileceği belirtildi