7 Nisan 2009 Salı

VARİKOSEL NEDİR? ZARARI VAR MIDIR? VARİKOSEL TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Varikosel Nedir?
Üroloji polikliniğine başvuran hastaların hiç de azımsanmayacak bir kısmında muayenede varikosel saptamaktayız. Varikosel, testislerin kirli kanını taşıyan toplar damarların normal olmayan bir biçimde genişlemesidir. Çoğunlukla sol tarafta bulunmasına rağmen, bazı olgularda iki taraflı görülebilmektedir. Varikoz venler o taraf testisin daha büyük görülmesine yol açar ve ileri hallerde de ağrıya sebep olur. Bunun yanında hastaların çoğunluğuna teşhis, infetilite (kısırlık) araştırılması sırasında yada başka bir nedenle yapılan fizik muayenede konulur. Arada kalınan durumlarda ise doppler ultasonogrfiden yararlanılır.
Varikoselin Zararları Nelerdir?
Varikoselin en büyük zararı testislerden üretilen sperm hücreleri üzerine olmakta, dolayısıyla da infertiliteye (kısırlık) yol açmasıdır. Öncelikle ve en sıklıkta sperm hücrelerinin hareketliliğine (motilite) zarar vermektedir. Ardından ise, sperm sayısı ve sperm morfolojisine zarar vermektedir.
Tedavisi Nasıl Yapılır?
Varikosel hastalığının tek tedavisi cerrahidir. Yaklaşık 40 dk süren ve günü birlik yapılan bir operasyon ile hastalar varikoselden ve olası etkilerinden kurtulmaktadır. Varikosel ameliyatı gerek mikroskop ile gerekse de loop büyütme ile yapıldığında daha iyi sonuçlar vermektedir.
Marmara bölgesinde çok sayıda varikosel operasyonu yapan üroloji merkezi bulunmaktadır. Biz de optik loop kullanarak varikoselektomi ameliyatı yapmaktayız. Hastalarımız aynı gün taburcu olabilmekteler. Üroloji kliniğimizde SGK geçerlidir.

Hiç yorum yok:

Kemotörapatik İlaç Sisplatin Erkek İnfertilitesine Yol Açıyor
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji ABD tarafından yapılan çalışmada kemoterapi tedavilerinde oldukça sık kullanılan sisplatinin Y kromozomunda bulunan testise özgü protein üzerindeki etkisi araştırıldı. Urology dergisinde çıkan makalede Prof.Dr.Türkeri ve ark. sıçanlar üzerinde yaptıkları deneysel çalışmada, kontrol grubuna kıyasla sisplatin alan deneklerde belirtilen protein ekspresyonunun azalmış olarak bulunduğu ve bunun da erkek infertilitesi için başka bir mekanizma olabileceği belirtildi