13 Ağustos 2009 Perşembe

HİPOSPADİAS NEDİR? NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Hipospadias Nedir?Kalın
Hipospadias doğumsal bir anomalidir. İdrar deliğinin (meatus) normalde olması gereken yerin alt kısmında olmasıdır. Bazen penis ucuna yakın yerleşmişken, bazen penisin altında orta kısmında, bazen de testisleri içeren skrotumda olmasıdır. Hipospadiasın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak, düşük doğum ağırlığı, erken doğum, hamilelikte annenin hormon kullanması, değişik çevresel faktörlere maruz kalma ve genetik faktörler rol oynamaktadır.
Tedavi Gerekir mi? Hipospadias Tedavisi Nasıl Yapılır?
Rahat ve düzgün idrar yapamamaya ve peniste eğriliğe neden olabilen hipospadias, hayatın ileri dönemlerinde infertilite, idrar atım bozukuğu ve penis eğriliği gibi ciddi sorunlara yol açabilir. Dolayısıyla mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Hipospadias onarımında en önemli aşamalar penisteki eğriliği (kordi) düzeltmek, eksik olan üretrayı oluşturmak (üretroplasti) ve penisin alt kısmında kayıp olan dokuları (glans, korpus spongiozum, cilt) oluşturmaktır. Tüm bunları yaparken de estetik görünümlü bir penis oluşturmak gerekir. Seçilecek ameliyat tekniğinin türü de hipospadiasın derecesine bağlıdır.
Genel anestezi altında optik loop kullanılarak (büyütme) hipospadias için özel üretilmiş cerrahi aletler ile ve özel üretilmiş oldukça ince dikiş materyalleri (6/0 ve 7/0 PDS veya vicryl) uygulayarak yapılan operasyon ortalama olarak 1.5-2 saat sürmektedir.
Penis cildi soyulduktan sonra varsa penis eğriliği düzeltilir. Hipospadiyak meatusun yerine göre tek seansta veya iki seansta onarım planlanır. İlk olarak üretral tüp oluşturulur, ardından prepusyumdan elde edilen dartos fasyası hazırlanarak bu tüpün üzerine yerleştirilir. Sonrasında glans başlangıcından itibaren distale doğru ayrılan lans kanatları da karşılıklı bir araya getirilir. Üretraya çocuğun yaşına göre yerleştirilen stent yada feeding tüp gibi kateterler 5-7 gün içerisinde çekilir.
Ne Yapmalıyım?Metin Rengi
Sünnet yapılması oldukça sakıncalıdır. Mutlaka bu konuda tecrübeli bir üroloji uzmanına başvurun.
Hastaneden Çıktıktan Sonra Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Hipospadias ameliyatından sonra dikkat edilemesi gereken en önemli husus kateterin çıkmasını ve tıkanmasını engellemektir. Fistül yada oluşturulan tüpün tamamen veya kısmen ayrışmasının sebepleri enfeksiyon, nekroz ve hematomdur. Daha küçük çocuklarda bezlemek oldukça yararlı olabilmektedir. Kateter çekildikten sonra çocuğun işemesi gözlenir, operasyon sahası muayene edilir.

Hiç yorum yok:

Kemotörapatik İlaç Sisplatin Erkek İnfertilitesine Yol Açıyor
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji ABD tarafından yapılan çalışmada kemoterapi tedavilerinde oldukça sık kullanılan sisplatinin Y kromozomunda bulunan testise özgü protein üzerindeki etkisi araştırıldı. Urology dergisinde çıkan makalede Prof.Dr.Türkeri ve ark. sıçanlar üzerinde yaptıkları deneysel çalışmada, kontrol grubuna kıyasla sisplatin alan deneklerde belirtilen protein ekspresyonunun azalmış olarak bulunduğu ve bunun da erkek infertilitesi için başka bir mekanizma olabileceği belirtildi