17 Temmuz 2008 Perşembe

HİPOSPADİYAS (Yarım Sünnetli Olma)


Hipospadias erkek çocuklarda idrar deliğinin normalden daha aşağıda olmasıdır. Halk arasında ‘peygamber sünnetli’ ya da ‘yarım sünnetli’ olarak bilinir. Üç yüz canlı erkek doğumdan birinde görülür. Babada hipospadias varsa erkek çocuklarında %7 oranında görülme riski vardır. Hafif ve ağır dereceleri vardır. Ağır durumlarda; idrarın ileri doğru ve düzgün yapılamaması, kamışın sertleşince bükük kalması, meninin istenilen yere boşalamaması gibi ciddi problemler doğurur. Hafif dereceli hipospadiyas ise, kozmetik bir kusur olduğundan, çocuğun ve ilerideki yıllarda genç erişkinin psikolojik durumunu bozar. Ayrıca uygun yere açılmayan idrar deliğinin normalden dar olmasıda hastaya sıkınıtı veren diğer bir etkendir. Ağır hipospadiaslarda, yani idrar deliğinin testisleri taşıyan torba üzerinde ya da makata yakın olarak oluşması durumunda çocuğun genetik ve hormon yapısının mutlaka değerlendirilmesi gerekir.
Tedavide ameliyatla idrar deliği normalde olması gereken yere taşınır. Bu işlem bazı hastalarda tek ameliyatla yapılabildiği gibi, bazı hastalarda birden fazla ameliyat gerektirebilir. Hipospadiyaslı çocukların, ameliyattan önce asla ve asla sünnet olmamaları gerekir. Ameliyat için en uygun yaşların 8-18 ay arasında olduğu belirtiliyor. Operasyonda sünnet derisinden normalde olması gereken yere kadar idrar yapma yolu (üretra) oluşturulur. Ameliyat sonrası en sık karşılaşılan sorun dikişlerin atması veya dikiş hattı boyunca idrar kaçağına yol açan “fistül” olarak tanımladığımız deliklerin oluşabilmesidir. Bu da tekrarlayan ameliyatları gerektirebilmektedir.

1 yorum:

Unknown dedi ki...

yani yarım sünnetli doğan her çocuk kusurlu doğar ve bu hafif, normal yada ağır olanlardan biri çocukta seyreder ölemi? hiç bi avantajı yok sadece dezavantajı var?

Kemotörapatik İlaç Sisplatin Erkek İnfertilitesine Yol Açıyor
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji ABD tarafından yapılan çalışmada kemoterapi tedavilerinde oldukça sık kullanılan sisplatinin Y kromozomunda bulunan testise özgü protein üzerindeki etkisi araştırıldı. Urology dergisinde çıkan makalede Prof.Dr.Türkeri ve ark. sıçanlar üzerinde yaptıkları deneysel çalışmada, kontrol grubuna kıyasla sisplatin alan deneklerde belirtilen protein ekspresyonunun azalmış olarak bulunduğu ve bunun da erkek infertilitesi için başka bir mekanizma olabileceği belirtildi