13 Ağustos 2009 Perşembe

HİPOSPADİAS NEDİR? NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Hipospadias Nedir?Kalın
Hipospadias doğumsal bir anomalidir. İdrar deliğinin (meatus) normalde olması gereken yerin alt kısmında olmasıdır. Bazen penis ucuna yakın yerleşmişken, bazen penisin altında orta kısmında, bazen de testisleri içeren skrotumda olmasıdır. Hipospadiasın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak, düşük doğum ağırlığı, erken doğum, hamilelikte annenin hormon kullanması, değişik çevresel faktörlere maruz kalma ve genetik faktörler rol oynamaktadır.
Tedavi Gerekir mi? Hipospadias Tedavisi Nasıl Yapılır?
Rahat ve düzgün idrar yapamamaya ve peniste eğriliğe neden olabilen hipospadias, hayatın ileri dönemlerinde infertilite, idrar atım bozukuğu ve penis eğriliği gibi ciddi sorunlara yol açabilir. Dolayısıyla mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Hipospadias onarımında en önemli aşamalar penisteki eğriliği (kordi) düzeltmek, eksik olan üretrayı oluşturmak (üretroplasti) ve penisin alt kısmında kayıp olan dokuları (glans, korpus spongiozum, cilt) oluşturmaktır. Tüm bunları yaparken de estetik görünümlü bir penis oluşturmak gerekir. Seçilecek ameliyat tekniğinin türü de hipospadiasın derecesine bağlıdır.
Genel anestezi altında optik loop kullanılarak (büyütme) hipospadias için özel üretilmiş cerrahi aletler ile ve özel üretilmiş oldukça ince dikiş materyalleri (6/0 ve 7/0 PDS veya vicryl) uygulayarak yapılan operasyon ortalama olarak 1.5-2 saat sürmektedir.
Penis cildi soyulduktan sonra varsa penis eğriliği düzeltilir. Hipospadiyak meatusun yerine göre tek seansta veya iki seansta onarım planlanır. İlk olarak üretral tüp oluşturulur, ardından prepusyumdan elde edilen dartos fasyası hazırlanarak bu tüpün üzerine yerleştirilir. Sonrasında glans başlangıcından itibaren distale doğru ayrılan lans kanatları da karşılıklı bir araya getirilir. Üretraya çocuğun yaşına göre yerleştirilen stent yada feeding tüp gibi kateterler 5-7 gün içerisinde çekilir.
Ne Yapmalıyım?Metin Rengi
Sünnet yapılması oldukça sakıncalıdır. Mutlaka bu konuda tecrübeli bir üroloji uzmanına başvurun.
Hastaneden Çıktıktan Sonra Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Hipospadias ameliyatından sonra dikkat edilemesi gereken en önemli husus kateterin çıkmasını ve tıkanmasını engellemektir. Fistül yada oluşturulan tüpün tamamen veya kısmen ayrışmasının sebepleri enfeksiyon, nekroz ve hematomdur. Daha küçük çocuklarda bezlemek oldukça yararlı olabilmektedir. Kateter çekildikten sonra çocuğun işemesi gözlenir, operasyon sahası muayene edilir.

26 Temmuz 2009 Pazar

PROSTAT AMELİYATI HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Üroloji pratiğimizde en sık karşılaştığımız hastalıklardandır prostat hastalıkları. Ancak tıpta hastalık yoktur, hasta vardır prensibini bu hasta grubunda da görmemiz mümkün. Öncelikle prostat bezi her erkekte olması gereken bir organdır ve yaş ile birlikte büyümektedir. Ürolojiz uzmanı olarak bizim karşı karşıya kaldığımız durum prostat enfeksiyonu (iltihabı)-prostatit, prostatın iyi huylu büyüümesi (BPH) ve prostat kanseridir. Teşhis aşamasında ilk yağtığımız tetkik de PSA'dır. Muayene (rektal tuşe) ve PSA testis normal bir erkekte eğer idrar atım bozukluğu (zor işeme, sık işeme, zayıf işeme, gibi...) şikayetleri varsa bu hastayı iyi huylu prostat büyümesi (selim prostat büyümesi) açısından değerlendirip, ya izliyoruz, ya ilaç tedavisi veriyoruz, ya da prostat ameliyatı (TUR, Greenlight lazer, buharlaştırma, gibi kapalı maeliyatlar ve açık prostat ameliyatı) öneriyoruz. Eğer PSA dediğimiz kan testi yüksek yada prostat muayenesinde şüphemiz varsa o zaman prostat biyopsisi (TRUS-biyopsi) yapıp, prostat kanserinin olup olmadığını araştırıyoruz.

22 Haziran 2009 Pazartesi

VARİKOSEL AMELİYATI NASIL YAPILIR

Varikosel tedavisinde en sık uygulanan yöntem standart inguinal yaklaşım ve mikroskopik (yada loop büyütme ile) subinguinal varikoselektomidir. Mikroskopik varikoselektomi spermatik kordun daha iyi incelenmesini sağlayarak çok küçük damarların ve lenfatiklerin tanınmasını sağlar. Ameliyattaki amaç, testiküler arter ve lenfatik yapıları koruyarak tüm spermatik venlerin tanınıp bağlanmasıdır.
Yaklaşık 2-3 cm'lik bir kesi ile spermatik korda ulaşıldıktan sonra testis operasyon sahasına alınır. Gubernakular venler bağlanır. Testis skrotuma yerleştirildikten sonra spermatik kord büyütme eşliğinde açılarak spermatik venler bulunur ve 3/4-0 ipek ile bağlanarak kesilir. Vaz deferens, spermatik arter ve tüm lenfatikler korunur. Operasyon yapılan hastaların hiç birisinde nüks (varikoselin tekrarlaması) saptanmadığı ve sadece %1 oranında hidrosel ortaya çıktığı bildirilmektedir. Bir taraflı varikosel operasyonunda operasyon süresi yaklaşık 30-35 dakika olup, insizyon hattı subkütikiler kapatılarak estetik açıdan da hastaların memnun olması sağlanmaktadır. Operasyon günübirliktir ve hasta aynı gün taburcu edilmektedir.

7 Nisan 2009 Salı

VARİKOSEL NEDİR? ZARARI VAR MIDIR? VARİKOSEL TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Varikosel Nedir?
Üroloji polikliniğine başvuran hastaların hiç de azımsanmayacak bir kısmında muayenede varikosel saptamaktayız. Varikosel, testislerin kirli kanını taşıyan toplar damarların normal olmayan bir biçimde genişlemesidir. Çoğunlukla sol tarafta bulunmasına rağmen, bazı olgularda iki taraflı görülebilmektedir. Varikoz venler o taraf testisin daha büyük görülmesine yol açar ve ileri hallerde de ağrıya sebep olur. Bunun yanında hastaların çoğunluğuna teşhis, infetilite (kısırlık) araştırılması sırasında yada başka bir nedenle yapılan fizik muayenede konulur. Arada kalınan durumlarda ise doppler ultasonogrfiden yararlanılır.
Varikoselin Zararları Nelerdir?
Varikoselin en büyük zararı testislerden üretilen sperm hücreleri üzerine olmakta, dolayısıyla da infertiliteye (kısırlık) yol açmasıdır. Öncelikle ve en sıklıkta sperm hücrelerinin hareketliliğine (motilite) zarar vermektedir. Ardından ise, sperm sayısı ve sperm morfolojisine zarar vermektedir.
Tedavisi Nasıl Yapılır?
Varikosel hastalığının tek tedavisi cerrahidir. Yaklaşık 40 dk süren ve günü birlik yapılan bir operasyon ile hastalar varikoselden ve olası etkilerinden kurtulmaktadır. Varikosel ameliyatı gerek mikroskop ile gerekse de loop büyütme ile yapıldığında daha iyi sonuçlar vermektedir.
Marmara bölgesinde çok sayıda varikosel operasyonu yapan üroloji merkezi bulunmaktadır. Biz de optik loop kullanarak varikoselektomi ameliyatı yapmaktayız. Hastalarımız aynı gün taburcu olabilmekteler. Üroloji kliniğimizde SGK geçerlidir.

4 Mart 2009 Çarşamba

PROSTATTA HANGİSİ UYGUN? LAZER, TUR-P YA DA AÇIK AMELİYAT?


İyi huylu prostat büyümesinde (BPH) söz konusu durum ameliyat olunca çoğu hastalarımızın ya da yakınlarının kafası karışmakta. Acaba daha iyi sonuçlar için, hangi durumda hangi operasyon türünü seçmeliyiz? Bu ameliyat türlerinin avantajları ya da dezavantajları nelerdir?
Lazer prostatektomiyi hangi durumda tercih ediyoruz?
Endoskopik olarak üretradan girilerek prostata lazer enerjisi uygulanarak gerek vaporizasyonla gerekse de doku çıkarılarak prostatektomi uygulamaktır. TUR-P a göre daha ince kalibredeki aletlerle uygulanabilmektedir. Kanama çok daha az olabilmektedir ve dolayısıyla da, hastanın sondası daha erken zamanda çekilip taburcu edilebilmektedir. Çok büyük prostatlarda ve prostat dokusunun patolojik olarak incelenmesi gereken prostat kanseri şüphesi olan durumlarda uygulanmamalıdır. Ayrıca, kısa dönem sonuçları yüz güldürücü olmasına rağmen, uzun dönem sonuçları tam olarak bilinmemektedir.
TUR-Prostatektomi Halen Prostata Yönelik En Çok Uygulanan Cerrahi Yöntemdir!..
Selim prostat büyümesinde en sık uygulanan ameliyat şekli budur. Halen iyi huylu prostatın cerrahi tedavisinde altın standart olarak kabul edilmektedir. Yine üretradan girilerek prostatik adenomun elektrik enerjisi ile rezeksiyonudur. Geniş bir açıklık bu cerrahi ile sağlanmaktadır ve dolayısıyla daha büyük prostatlarda uygulanabilmektedir. Yerleştirilen kateter ortalama 2-3 gün süreyle tutulmakta ve ardından çekilmektedir. Prostatın patolojik incelemesine imkan verir ve uzun dönem sonuçları çok iyi bilinmektedir.
Açık Ameliyat Ne Zaman?
Hastaların en çok sorduğu konulardan birisi de, açık prostatektominin daha iyi sonuçlar verip vermediği yönündedir. Ancak şu nokta iyi bilinmelidir ki, operasyonun kapalı mı, açık mı yapılacağına karar verecek olan ürologdur. Genellikle, daha büyük hacimli (genellikle 100 gram üstü) iyi huylu prostat büyümelerinde, prostat kanseri riski yok denecek kadar az ise, beraberinde büyük veya çok sayıda mesane taşı bulunuyorsa tercih edilen bir yöntemdir. Sonda genellikle 5-7 gün tutulur ve dikişler de 7.gün alınır.
Benim prostatım için hangi tedavi en uygundur? Merak ediyorsanız? İletişim için!

2 Mart 2009 Pazartesi

BENİGN PROSTAT HİPERPLAZİSİ (SELİM PROSTAT BÜYÜMESİ)

Benign prostat hiperplazisi (BPH), genellikle 50 yaşını geçmiş erkeklerde, sık idrara çıkma, zayıf ve kesik kesik idrar yapma, idrarını tam boşaltamama, gece sık idrara kalkma ve idrarda kanama olması gibi şikayet ve belirtiler ile kendini gösteren bir durumdur.
Ne gibi tetkikler gerekir?
Bu veya buna benzer şikayetleri olan hastalara rektal tuşeyi de içeren fizik muayene yapılır ve prostat kanserini ekarte etmek için istenilecek olan kanda PSA düzeyi bakılır. Üriner sistem ultrasonu (böbrek, mesane, prostat) gerek BPH'nın gerekse de böbrek yada mesane hastalıklarının teşhisinde oldukça önemlidir. Üroflowmetri dediğimiz işeme testinde ise idrar akım hızı ve geride kalan idrar miktarı ölçülür.
Tedavi nasıl yapılr? Tedavisi nedir?
Tedavide şikayetlerin şiddeti, prostatın büyüklüğü, başka bir hastalığın olup olmaması (mesane taşı gibi), sonda takılı olup olmaması ve tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu, idrarda kanama ve hastanın tercihi gibi faktörler rol oynamaktadır. İlaç tedavisi ve ameliyat (endoskopik veya açık) başlıca BPH için tedavi şekilleridir.

19 Ocak 2009 Pazartesi

VOİDİNG SİSTOÜRETROGRAFİ (VCUG) NEDİR?

İşeme sistoüretrografisi (VCUG) vezikoüreteral reflü (VUR) hastalığının tanısında altın standart, yani ilk başvurulan ve halen en güvenilir görüntüleme yöntemidir. Reflünün yanısıra üretra ve mesane hastalıkları hakkında da çok önemli ve faydalı bilgiler verir. Reflü tanısında ve reflünün derecesi hakkında, dolayısıyla da uygulanabilecek tedavi ve operasyon yöntemleri konusunda biz hekimleri yönlendirmektedir. Kız ve erkek çocuklarında, steril şartlarda yerleştirilen çok ince bir üretral katater yardımıyla, daha önceden hazırlanmış olan kontrastlı serumun mesane içine verilmesi sırasında çekilen grafilerle elde edilen görüntüleme yöntemidir.
Kemotörapatik İlaç Sisplatin Erkek İnfertilitesine Yol Açıyor
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji ABD tarafından yapılan çalışmada kemoterapi tedavilerinde oldukça sık kullanılan sisplatinin Y kromozomunda bulunan testise özgü protein üzerindeki etkisi araştırıldı. Urology dergisinde çıkan makalede Prof.Dr.Türkeri ve ark. sıçanlar üzerinde yaptıkları deneysel çalışmada, kontrol grubuna kıyasla sisplatin alan deneklerde belirtilen protein ekspresyonunun azalmış olarak bulunduğu ve bunun da erkek infertilitesi için başka bir mekanizma olabileceği belirtildi