2 Mart 2009 Pazartesi

BENİGN PROSTAT HİPERPLAZİSİ (SELİM PROSTAT BÜYÜMESİ)

Benign prostat hiperplazisi (BPH), genellikle 50 yaşını geçmiş erkeklerde, sık idrara çıkma, zayıf ve kesik kesik idrar yapma, idrarını tam boşaltamama, gece sık idrara kalkma ve idrarda kanama olması gibi şikayet ve belirtiler ile kendini gösteren bir durumdur.
Ne gibi tetkikler gerekir?
Bu veya buna benzer şikayetleri olan hastalara rektal tuşeyi de içeren fizik muayene yapılır ve prostat kanserini ekarte etmek için istenilecek olan kanda PSA düzeyi bakılır. Üriner sistem ultrasonu (böbrek, mesane, prostat) gerek BPH'nın gerekse de böbrek yada mesane hastalıklarının teşhisinde oldukça önemlidir. Üroflowmetri dediğimiz işeme testinde ise idrar akım hızı ve geride kalan idrar miktarı ölçülür.
Tedavi nasıl yapılr? Tedavisi nedir?
Tedavide şikayetlerin şiddeti, prostatın büyüklüğü, başka bir hastalığın olup olmaması (mesane taşı gibi), sonda takılı olup olmaması ve tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu, idrarda kanama ve hastanın tercihi gibi faktörler rol oynamaktadır. İlaç tedavisi ve ameliyat (endoskopik veya açık) başlıca BPH için tedavi şekilleridir.

Hiç yorum yok:

Kemotörapatik İlaç Sisplatin Erkek İnfertilitesine Yol Açıyor
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji ABD tarafından yapılan çalışmada kemoterapi tedavilerinde oldukça sık kullanılan sisplatinin Y kromozomunda bulunan testise özgü protein üzerindeki etkisi araştırıldı. Urology dergisinde çıkan makalede Prof.Dr.Türkeri ve ark. sıçanlar üzerinde yaptıkları deneysel çalışmada, kontrol grubuna kıyasla sisplatin alan deneklerde belirtilen protein ekspresyonunun azalmış olarak bulunduğu ve bunun da erkek infertilitesi için başka bir mekanizma olabileceği belirtildi