24 Mart 2010 Çarşamba

SÜNNET HANGİ YAŞTA YAPILMALIDIR?


SÜNNET: HANGİ YAŞTA? KİME? LOKAL VEYA GENEL ANESTEZİ İLE Mİ?
Sünnet tüm dünyada en sık yapılan operasyonlardan birisidir. Genel olarak basit bir cerrahi işlem gibi görülse de, gerek sünnetin zamanlaması gerekse de sünnetin cerrahi tekniğin seçimi açısından son derece önemlidir. Hem estetik görüntü hem de fonksiyonel olarak çocuğun erişkin döneminden sonra sorun oluşturmayacak şekilde sünnetin ehil ellerde ve steril koşullarda yapılması oldukça önemlidir.
Sünnet için en ideal yaş ne olmalıdır?
En ideal yaş dilimi 2 yaş altı veya 7 yaş üstüdür. Çocuğun psikolojik açıdan negatif etkilenmesini önlemek amacı ile 2-6 yaş arasında sünnet yapmayı, acil sünnet gerekmedikçe, önermemekteyiz. Doğumu takiben sünnet yapılabileceği gibi, sonraki aylarda da sünnet yapmakta sakınca yoktur.
Sünnet Lokal mi Yapılmalı? Genel Anestezi Altında mı Yapılmalı?
Aileler bu konuda karar vermede çok zorlanmaktadırlar. Genellikle de genel anestezinin getirebileceği risklerden korunmak için lokal anestezi ile sünneti istemektedirler. Genel kabul gören yaklaşım erken yaşlarda lokal anestezi ile, 2-6 yaş arası genel anestezi altında 7 yaş üstünde ise aile aksini istemedikçe lokal anestezi altında sünneti yapmaktır.
Cerrahi Sünnet mi? Elektrokoter mi? Lazer ile Sünnet Yapılmakta mı?
Bu amaçla üretilmiş çok sayıda sünnet cihazı bulunmasına rağmen, kendi pratiğimizde uyguladığımız yöntem cerrahi sünnet yöntemi dediğimiz sünnet derisinin kontrollü bir şekilde eksize edilmesidir. Sünnet sonrasında antibakteriyel ve ağrı kesici tedavi başlanır.

Hiç yorum yok:

Kemotörapatik İlaç Sisplatin Erkek İnfertilitesine Yol Açıyor
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji ABD tarafından yapılan çalışmada kemoterapi tedavilerinde oldukça sık kullanılan sisplatinin Y kromozomunda bulunan testise özgü protein üzerindeki etkisi araştırıldı. Urology dergisinde çıkan makalede Prof.Dr.Türkeri ve ark. sıçanlar üzerinde yaptıkları deneysel çalışmada, kontrol grubuna kıyasla sisplatin alan deneklerde belirtilen protein ekspresyonunun azalmış olarak bulunduğu ve bunun da erkek infertilitesi için başka bir mekanizma olabileceği belirtildi