18 Kasım 2008 Salı

İNMEMİŞ TESTİS

Ne Sıklıkla Görülür? Neden Benim Çocuğumda?
Erkek genital organlarının en sık görülen anomalisidir ve yenidoğanların %2-5'inde bulunur. 3.ayda sıklığı %1-2'ye kadar düşer. İnmemiş testislerin beşte biri palpe edilemez ve karın içinde bulunabilir. Etiyoloji multifaktöriyeldir ve endokrin düzenlemesinin bozulmasından ve gen hasarlarından kaynaklanabilir. Testiküler disgenez sendromu inmemiş testise, hipospadiyasa, fertilitenin azalmasına ve malignite gelişim riskinin artmasına sebep olabilir. İki hormonal faktörden etkilenir. irincisi hipogonadizm, diğeri ise androjen duyarsızlığıdır.
İnmemiş Testisin Zararları Nelerdir?
İnmemiş testisi bulunan çocuklarda, ilk yılın sonunda testisteki germ hücrelerinin dejenere olduğu saptandı. Hatta hastaların %10-45'inde germ hücrelerinin tamamen kaybı söz konusu olmakta. Dolayısıyla erken tedavi spermatogenezin korunması için özellikle her iki taraflı olgularda oldukça önemlidir.
Tedavisi Nasıldır?
En etkili tedavi cerrahi tedavi olan orşiyopeksi iken HCG ve GnRH analogları da testisin yüksek skrotum yerleşimli durumlarında hormonal tedavi olarak etkilidir.İki taraflı olgularda oligospermi %31 oranında, azospermi ise %42 oranında görülürken, paternite oranı %35-53 olarak hesaplanmıştır.
Hormon Tedavisi Etkili mi?
GnRH için %21, HCG için %19 başarı bildirildi ve yüksek skrotum yerleşimli olgularda daha başarılılılar. 1-3 yaşındaki çocuklarda 1500 IU'lik enjeksiyonlar ile haftada 3 HCG enjeksiyonu, 4-6 yaşındakilerde 300IU ve 6-15 yaşında ise 5000 IU dozundadır. En uygun tedavi yaşı hormon için 12-18 aydır. İki taraflı palpe edilemeyen testisler için hCG stimülasyon testis yapılmalı ve testislerin olduğu testosterone yükselmesi ile konfirme edilmelidir. İnhibin-B (Sertoli hücreleri tarafından üretilir) çocuklarda testiküler fonksiyon için iyi bir endikatördür.
Cerrahi Tedavinin Başarısı Nedir?
Başarısı %70-90'dır.
Kanser Riski Varmı?
Testis kanseri gelişimi içn risk faktörüdür ve genel sağlıklı insanlara kıyasla yaklaşık olarak 4-7 kat daha fazla risk taşır. Testis tümörlerinin %5-10'unda inmemiş testis öyküsü vardır.
Kemotörapatik İlaç Sisplatin Erkek İnfertilitesine Yol Açıyor
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji ABD tarafından yapılan çalışmada kemoterapi tedavilerinde oldukça sık kullanılan sisplatinin Y kromozomunda bulunan testise özgü protein üzerindeki etkisi araştırıldı. Urology dergisinde çıkan makalede Prof.Dr.Türkeri ve ark. sıçanlar üzerinde yaptıkları deneysel çalışmada, kontrol grubuna kıyasla sisplatin alan deneklerde belirtilen protein ekspresyonunun azalmış olarak bulunduğu ve bunun da erkek infertilitesi için başka bir mekanizma olabileceği belirtildi