4 Mart 2009 Çarşamba

PROSTATTA HANGİSİ UYGUN? LAZER, TUR-P YA DA AÇIK AMELİYAT?


İyi huylu prostat büyümesinde (BPH) söz konusu durum ameliyat olunca çoğu hastalarımızın ya da yakınlarının kafası karışmakta. Acaba daha iyi sonuçlar için, hangi durumda hangi operasyon türünü seçmeliyiz? Bu ameliyat türlerinin avantajları ya da dezavantajları nelerdir?
Lazer prostatektomiyi hangi durumda tercih ediyoruz?
Endoskopik olarak üretradan girilerek prostata lazer enerjisi uygulanarak gerek vaporizasyonla gerekse de doku çıkarılarak prostatektomi uygulamaktır. TUR-P a göre daha ince kalibredeki aletlerle uygulanabilmektedir. Kanama çok daha az olabilmektedir ve dolayısıyla da, hastanın sondası daha erken zamanda çekilip taburcu edilebilmektedir. Çok büyük prostatlarda ve prostat dokusunun patolojik olarak incelenmesi gereken prostat kanseri şüphesi olan durumlarda uygulanmamalıdır. Ayrıca, kısa dönem sonuçları yüz güldürücü olmasına rağmen, uzun dönem sonuçları tam olarak bilinmemektedir.
TUR-Prostatektomi Halen Prostata Yönelik En Çok Uygulanan Cerrahi Yöntemdir!..
Selim prostat büyümesinde en sık uygulanan ameliyat şekli budur. Halen iyi huylu prostatın cerrahi tedavisinde altın standart olarak kabul edilmektedir. Yine üretradan girilerek prostatik adenomun elektrik enerjisi ile rezeksiyonudur. Geniş bir açıklık bu cerrahi ile sağlanmaktadır ve dolayısıyla daha büyük prostatlarda uygulanabilmektedir. Yerleştirilen kateter ortalama 2-3 gün süreyle tutulmakta ve ardından çekilmektedir. Prostatın patolojik incelemesine imkan verir ve uzun dönem sonuçları çok iyi bilinmektedir.
Açık Ameliyat Ne Zaman?
Hastaların en çok sorduğu konulardan birisi de, açık prostatektominin daha iyi sonuçlar verip vermediği yönündedir. Ancak şu nokta iyi bilinmelidir ki, operasyonun kapalı mı, açık mı yapılacağına karar verecek olan ürologdur. Genellikle, daha büyük hacimli (genellikle 100 gram üstü) iyi huylu prostat büyümelerinde, prostat kanseri riski yok denecek kadar az ise, beraberinde büyük veya çok sayıda mesane taşı bulunuyorsa tercih edilen bir yöntemdir. Sonda genellikle 5-7 gün tutulur ve dikişler de 7.gün alınır.
Benim prostatım için hangi tedavi en uygundur? Merak ediyorsanız? İletişim için!

2 Mart 2009 Pazartesi

BENİGN PROSTAT HİPERPLAZİSİ (SELİM PROSTAT BÜYÜMESİ)

Benign prostat hiperplazisi (BPH), genellikle 50 yaşını geçmiş erkeklerde, sık idrara çıkma, zayıf ve kesik kesik idrar yapma, idrarını tam boşaltamama, gece sık idrara kalkma ve idrarda kanama olması gibi şikayet ve belirtiler ile kendini gösteren bir durumdur.
Ne gibi tetkikler gerekir?
Bu veya buna benzer şikayetleri olan hastalara rektal tuşeyi de içeren fizik muayene yapılır ve prostat kanserini ekarte etmek için istenilecek olan kanda PSA düzeyi bakılır. Üriner sistem ultrasonu (böbrek, mesane, prostat) gerek BPH'nın gerekse de böbrek yada mesane hastalıklarının teşhisinde oldukça önemlidir. Üroflowmetri dediğimiz işeme testinde ise idrar akım hızı ve geride kalan idrar miktarı ölçülür.
Tedavi nasıl yapılr? Tedavisi nedir?
Tedavide şikayetlerin şiddeti, prostatın büyüklüğü, başka bir hastalığın olup olmaması (mesane taşı gibi), sonda takılı olup olmaması ve tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu, idrarda kanama ve hastanın tercihi gibi faktörler rol oynamaktadır. İlaç tedavisi ve ameliyat (endoskopik veya açık) başlıca BPH için tedavi şekilleridir.
Kemotörapatik İlaç Sisplatin Erkek İnfertilitesine Yol Açıyor
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji ABD tarafından yapılan çalışmada kemoterapi tedavilerinde oldukça sık kullanılan sisplatinin Y kromozomunda bulunan testise özgü protein üzerindeki etkisi araştırıldı. Urology dergisinde çıkan makalede Prof.Dr.Türkeri ve ark. sıçanlar üzerinde yaptıkları deneysel çalışmada, kontrol grubuna kıyasla sisplatin alan deneklerde belirtilen protein ekspresyonunun azalmış olarak bulunduğu ve bunun da erkek infertilitesi için başka bir mekanizma olabileceği belirtildi